Proficiency Nedir?

Proficiency (Yeterlik) sınavı, üniversitelerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda kendi bünyelerinde hazırladıkları yabancı dil seviye tespit sınavıdır. Bazı üniversiteler (Boğaziçi gibi), dinleme yetisini test ederken bazı üniversiteler (İTÜ gibi) bu bölümü sınavlarına dâhil etmeyebiliyorlar.

Yapılacak en akıllıca işlerden birisi, başvurulan üniversitenin Proficiency sınav örneklerini önceden edinip sınav öncesinde EN AZ 10 deneme sınavı çözmektir.

Proficiency, TOEFL gibi standardize edilmiş bir sınav değil; aksine, kurumsal bir sınav olduğundan her üniversite kendine göre bir yeterlik ister. İTÜ Yeterlik sınavına hazırlanmak Boğaziçi’nin sınavına hazırlanmakla eş değildir ya da YTÜ’ye hazırlandığınız tekniklerle İTÜ’ye hazırlanamazsınız. Yani, hazırlanırsınız da, sonuç sizi memnun etmeyebilir.!

Mesela Atılım ve Bilkent Üniversitesi için orta seviye bir temelle kendi kendine çalışmak yetersiz olabiliyor. Ciddi bir kursa yazılmak şart oluyor. Hatta bazıları bu kadar uğraşacağıma diğer sınavlara hazırlanıp Mesela Atılım için biraz speaking çalışıp TOEFL sınavından 71 (IBT), 173 (CBT), IELTS sınavından 6.0, ya da 6.5, FCE sınavında C alarak bağlı oldukları fakültelere geçerler.